Pawilon wzniesiony z tub Corex na terenie kampusu Politechniki Wrocławskiej

Pawilon zbudowany z tub Corex na placu Solnym we Wrocławiu

Pawilon zbudowany z tub Corex na placu Solnym we Wrocławiu

Pawilon zbudowany z tub Corex na placu Solnym we Wrocławiu

Zakład Aquila w pobliżu Brzegu

Wyjątkowy pawilon we Wrocławiu jako ukoronowanie rozwoju firmy w Polsce

Aalst, Belgia, 21 lipca 2015 r. – Belgijski dostawca opakowań, grupa VPK, z sukcesem zamyka pierwsze półrocze działalności w Polsce. Uruchomienie dwóch nowych zakładów produkcyjnych w pobliżu Brzegu i Radomska zostało ukoronowane wyjątkowym projektem współpracy z Politechniką Wrocławską. Z okazji 70. rocznicy swojej działalności Politechnika Wrocławska stworzyła wspólnie z VPK pawilon zbudowany z ok. 500 kartonowych tub, na których przedstawiono historię największej uczelni wyższej w regionie.

Już wcześniej w ciągu tego roku grupa VPK otworzyła w pobliżu Brzegu trzeci zakład Aquila zajmujący się produkcją tektury falistej. W ten sposób, z przewidywanymi obrotami na poziomie 160 milionów euro, dokonuje się kolejny etap rozwoju działalności firmy zajmującej wiodącą pozycję na rynku. Ponadto istniejąca fabryka w Radomsku została powiększona o nowy dział produkcyjny na potrzeby wytwarzania opakowań.

VPK posiada zatem obecnie trzy firmy działające na polskim rynku. Są nimi: Aquila wytwarzająca tekturę falistą, VPK Packaging produkująca opakowania z tektury falistej oraz Corex czyli przedsiębiorstwo specjalizujące się w tubach i tulejach kartonowych.

Wsparcie dla tego sukcesu ekonomicznego stanowi wyjątkowy projekt współpracy z Politechniką Wrocławską.

Politechnika Wrocławska została ostatnio uznana, wspólnie z Politechniką Warszawską, za najlepszą wyższą uczelnię techniczną w Polsce. 70. rocznica działalności Politechniki nie przeszła we Wrocławiu niezauważona. Bogatą historię uczelni zaprezentowano w formie pawilonu o wymiarach 11,5 x 6,2 m, zbudowanego z drewnianych łuków oraz ok. 500 tub kartonowych wyprodukowanych przez firmę Corex. Oświetlenie LED stworzyło zdumiewający efekt wizualny. Tło dla tej artystycznej konstrukcji stanowił plac Solny oraz teren kampusu Politechniki.